Menu Sluiten

MOVEME! 2023 Inclusiedans

by
103 103 people viewed this event.

MOVEME! Inclusiedans festival (‘loskomen van beperkingen’)

Op vrijdag 7 juli en zaterdag 8 juli organiseert Podium Zuidhaege alweer de 2de editie van het inclusiedansfestival MOVEME!, een festival over inclusie en participatie, en welke rol dans hierin kan spelen.

Het programma bestaat uit lezingen en presentaties (op vrijdag), workshops (op zaterdag) en voorstellingen op vrijdag én zaterdag. Curator van het festival is choreografe Joop Oonk (dance company Misiconi).

Programma 7 juli

Vrijdag 7 juli Dance Talks

 • 09.30 uur inloop
 • 10.00 uur DANCE TALKS I – Sanne Arbouw Speels Collectief
 • 10.45 uur pauze
 • 11.15 uur DANCE TALKS II – Laura Dowdall (Ierland)
 • 12.30 uur Lunch
 • 13.30 uur DANCE TALKS 14.15 uur Vera Rosner  http://www.verarosner.at/d/biographie.html
 • 14.45 uur Pauze
 • 15.30 uur DANSVOORSTELLiNG door Misiconi Company Flirt Fantasies
 • 16.30 uur Round Table met publiek en performers Flirt Fantasies
 • 17.00 uur borrel
 • 18.00 uur

TICKETS (via de rode bestelknop rechts)

Dagkaart €15,- inclusief gratis luch/koffie en thee

Achtergrond

Wat als je lichaam of delen van je lichaam je ineens in de steek laten? Wat als je niet meer kunt zien, horen of zelfstandig bewegen en je deels of volledig afhankelijk bent van anderen in doen en laten? Podium Zuidhaege vindt dat door middel van dans mensen ‘los kunnen komen van beperkingen’; je komt terug in je lichaam? Dans is het onderzoek van en door het lichaam alleen of in interactie met anderen. Dans helpt je bij dat onderzoek.

Een publiek ziet dit. Zien dansen, neemt een publiek mee in de wereld van een leven met een enkelvoudige of meervoudige beperking en laat daarnaast lichamelijke beperkingen ook verdwijnen. Idiosyncratische lichaamsbewegingen worden geësthetiseerd. Zo veranderen bijvoorbeeld zulke bewegingen van apart, gek naar bijzonder. Lichamen verliezen een connotatie van een gehandicapt of mindervalide zijn.

Met het organiseren van het inclusiedansfestival MOVEME! draagt Podium Zuidhaege op eigen wijze bij aan een overstijgende, landelijke, maatschappelijke doelstelling: een inclusievere maatschappij en samenleving. Het ontwikkelen van inclusiedans aagt om deskundige docenten, de mogelijkheden voor mensen met een beperking om deel te nemen aan activiteiten op het gebied van dans en het vraagt om een inclusieve communicatie. Daarvoor is nodig een mind set change in de kunstvakopleidingen met andere selectiecriteria, studenten die samenwerken, de communicatie erover. Er zijn hele goede voorbeelden, ArtEZ, Codarts, Danceable, Holland Dance Festival en De Nederlandse Dansdagen. Gelukkig.

Het vraagt ook om een openstaan voor een interdisciplinair werken. Nederlandse podia, zoals Podium Zuidhaege, kunnen hier een bijdrage aan leveren. Niet alleen door het faciliteren van een (fysieke) toegankelijkheid, maar ook door een sociale toegankelijkheid (website, socials). Door het daadwerkelijk boeken van inclusieve voorstellingen, dragen podia bij aan een inclusievere samenleving. Concluderend kan gesteld worden dat het inclusiedansfestival op eigen wijze een bijdrage levert aan de bewustwording dat niet mensen met een beperking de beperkende factor is, maar juist de maatschappij zelf die beperkende factor is: het is een sociaal model dat moet veranderen.

 

 

Klik op onderstaande button om te bestellen

Bestel tickets

 

Datum & tijd

vrijdag, 7 juli 2023 om 10:00 tot
17:00
 

Location

Online Event
 

Categorie

Deel dit bericht